5 Tips om meer jezelf te zijn binnen je gezin als hoog-sensitieve moeder

Jij als moeder voelt heel veel energieën en emoties van je kind(eren) en evt. van je partner. Je wilt graag dat het goed gaat met je kind, want dan voel jij je ook fijner. Maar andersom werkt dat ook zo, als jij je ontspannen voelt, voelt je kind zich ook prettiger. 

Zet jij alles van jezelf opzij, zodat je kind zich fijn en ontspannen kan voelen?

Wil jij dat je kind echt zichzelf kan zijn in jullie gezin?

Ja?? Mooi, want dat begint bij jou. Geef jij het goede voorbeeld door echt jezelf te zijn? Of doe je heel veel voor je kind en partner en eigenlijk te weinig voor jezelf… 

Jezelf zijn‘ wat is dat eigenlijk en hoe doe je dat dan? En zeker in een gezin, waar je toch rekening moet houden met je kind en partner. 

Dat zijn vragen die ik mezelf vaak gesteld heb. Nu ik een aantal jaar verder ben, heb ik door mijn ervaringen, cursussen en opleiding voor mezelf helder wat voor mij werkt. Ik ben ervan overtuigd dat dit jou ook echt kan gaan helpen om meer jezelf te zijn binnen jullie gezin. 

5 tips om binnen je gezin jezelf te zijn:

Dus niet gaan bedenken welke keuze het beste is voor jou en je gezin, maar door te gaan voelen wat er bij elke mogelijke keuze met je lichaam gebeurd. Wat voel je in je lijf als bijvoorbeeld wel je kind in bed neemt, omdat je voelt hij jouw aanwezigheid nodig heeft. Misschien ben jij bang voor wat anderen daarvan zullen vinden, maar diep van binnen geeft jouw lichaam aan dat dat wel het beste is voor jullie allebei. 
Als die angst voor wat anderen vinden even aan de kant gezet wordt, dan voelt een goede beslissing vaak als heel veel ruimte in je borstgebied en/of onderbuik. Als het geen goede beslissing is dan voel je vaak een verkramping in je lichaam komen. 
Welke specifieke signalen geeft jouw lichaam jou? 

Je kind vraag of jij wat te drinken voor hem wil pakken, maar je zit net zelf ook even lekker op de bank.
Hij is oud genoeg om het zelf te doen, maar ook hij heeft er geen zin in.
Wat doe jij dan? Ga jij het dan uiteindelijk toch doen, omdat hij het zo vaak vraagt. Of blijf je bij jouw eigen gevoel en standpunt en gaat hij het zelf doen?
Je eigen gevoel hierin serieus nemen, dus het niet gaan doen, betekent voor je kind ook dat hij zelf meer verantwoordelijkheid mag gaan nemen. Als hij drinken wil, moet hij het zelf pakken. Als hij daar geen zin in heeft, heeft hij niks, dat is ook een keuze. 
Dat kan ook betekenen dat jij bijvoorbeeld ook een lunchafspraak gaat afzeggen, omdat je voelt dat je er nu geen energie voor hebt.
Wat doe jij regelmatig wel waar je eigenlijk een nee bij voelt?  

In het gezin ga je vaak mee in het ritme van de dag. Je moet bijvoorbeeld naar je werk, kinderen naar de sport brengen en dan ook nog koken. Hierdoor ontstaat er voor je gevoel misschien weinig tijd voor jou. Maar toch is het juist heel belangrijk om wel tijd voor jouw behoeftes in te plannen. Daardoor kan je de dag meer ontspannen doorbrengen, zodat je niet uitgeteld op de bank zit als iedereen op bed ligt. 
Een basisbehoefte hierin is dat je, bijvoorbeeld op de wc, 3x heel diep rustig in en uit ademt. Hierdoor geeft jij je eigen lichaam weer rust en ontspanning
Door de Nine Star Ki methode waar ik mee werk, leer je heel goed jouw eigen specifieke behoeftes kennen. 
Wat zou jij vaker op een dag kunnen doen, om meer ontspanning voor jezelf te krijgen? 

Als je de dingen doet waar je echt blij van wordt, krijg je daar ontzettend veel energie van. Als je iets heel leuks aan het doen bent, voel je dat ook in je lichaam. Hierbij zie je ook weer dat je lichaam heel goed aangeeft wat jij wil en nodig hebt.
Een klein begin met een groot resultaat hiervan is om alleen nog maar de kleren aan te trekken waar jij je echt heel erg fijn en/of mooi in voelt.
Als je elke dag iets doet waar je echt blij van wordt, zal je ook merken dat jij steeds meer jezelf begint te worden.

Hiermee bedoel ik dat jij je onverwerkte emoties mag gaan aankijken, opruimen en helen. 
Als jij als kind bijvoorbeeld heel streng bent opgevoed en je altijd moest doen wat je ouders zeiden, kan het heel goed zijn dat jij jezelf nu niet goed kent.
Vaak zie je dan twee reacties ontstaan bij de opvoeding van je eigen kind. Of jij gaat nu alles voor je kind bepalen en willen controleren, omdat je niet weet hoe het opvoeden anders zou moeten. Of je laat je kind nu heel vrij, waardoor ze grenzeloos opgevoed worden, omdat je absoluut niet hetzelfde wil zijn als je ouders.
Beide opvoedstijlen komen dus nog door een onverwerkt deel vanuit je eigen jeugd. Als jij dit gaat aankijken, opruimen en helen kan jij bewust je eigen keuzes gaan maken over de opvoeding van je kind. Dan kan je echt gaan voelen wat voor jou en je kind het beste werkt. 

Als jij met deze tips aan de slag gaat, weet ik zeker dat jij je lichaam beter gaat ervaren. Het ervaren van de sensaties in je lichaam is al jezelf zijn. Want jouw lichaam geeft heel goed aan wat jij wel en niet nodig hebt en wil!

Het is toch de droom van elke moeder dat je kind, maar ook jijzelf zichzelf kan zijn in je gezin. Jij kan dit dus stimuleren door zelf het goede voorbeeld te geven, maar ook door vragen aan je kind te stellen over wat zij op dat moment voelt en nodig heeft. Dit is een leer les waar je kind haar hele leven profijt van heeft. 

Als je vragen hebt over deze blog of over jezelf, laag het me dan weten in de reacties of via de mail. Je kan ook altijd een gratis brainstormsessie aanvragen via de website. 

Liefs 

Linda
IBorn Soullutions

Download de gratis Be You Quiz.

Dit is de quiz om erachter te komen waar jouw kritische stem in je hoofd vandaan komt.

Doordat je deze quiz invult zal je leren hoe jij tegen jezelf praat en waar die kritische stemmetjes in je hoofd toch vandaan komen. Ook leer je hoe je tegen je eigen kind praat. 

Als jouw kritische stemmetjes wat meer op de achtergrond verdwijnen, dan kan je echt de dingen gaan doen die jij wilt. Dan laat je je niet meer tegen houden door die stemmetjes. 

Download jouw gratis
Be You Quiz.

Wat ontzettend leuk dat jij de Be You Quiz wil aanvragen. Ik weet zeker dat het je heel veel bewustwording
gaat geven. 

Door hieronder je naam en email adres achter te laten krijg jij de Be You quiz als een PDF bestand te zien. 
Sla hem op of print hem uit om zoveel mogelijk over jouw kritische stem te weten te komen. 

Gratis gids: 10 Must knows bij rammelende eierstokken.

Heb jij rammelende eierstokken en wil je graag weten wat je al voor de zwangerschap voor belangrijke dingen kan doen? En voel jij dat je misschien wel op een bepaalde manier al voor de zwangerschap invloed hebt op het welzijn van je kindje?   

Dan is deze gids echt iets voor jou. 
Het zou super zijn als je deze must knows gaat omzetten naar must do’s, zodat je je aanstaande kindje een heel warm welkom kan geven in je buik. 

IBorn Soullutions draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders